ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Батошево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Батошево
1 / 1

Село Батошево е разположено в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 17 км южно от Севлиево, на около 24 км северозападно от Габрово, на 67 км североизточно от Велико Търново, на около 30 км югозападно от Априлци и на около 200 км североизточно от София.

Селото се намира в подножието на Стара планина, на брега на река Росица.
Населението наброява около 780 души.

Батошево разполага с кметство, магазини, ресторант, църква и няколко семейни вили за гости. Функционират медицински пункт с общо практикуващ лекар, детска градина и читалище. Селото има редовен автобусен транспорт до Севлиево и съседните населени места.

На брега на реката има построени две малки водноелектрически централи.

Туризъм и забележителности:

Тук има добри условия за селски туризъм, поради красивата природа и чист планински въздух. В центъра на селото е разположен девическият манастир „Въведение Богородично”. На около 3 км се намира друг манастир-„Успение Богородично, който е основан през XIII в. по времето на цар Михаил-Асен.
В град Севлиево туристите могат да посетят Архитектурно-историческия комплекс „Дандолови къщи”, Паметникът на свободата, Часовниковата кула, Домът на културата и много други.

Източници: selo.bg, tuk-tam.com, sevlievo.net, bg.wikipedia.org, bg.guide-bulgaria.com, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: