ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ганчовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Ганчовец
1 / 3

Ганчовец е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои на 5 км североизточно от град Дряново, на 26 км в същата посока от Габрово, на 21 км югозападно от Велико Търново и на около 220 км североизточно от столицата София.

Селото е разположено на надморска височина от 289 м. В близост преминава Дряновска река. Климатът се характерира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 160 души. Има редовен железопътен транспорт до Дряново, Велико Търново и съседните населени места.

В Ганчовец са изградени електропреносна и водоснабдителна системи. Има кметство, читалище, магазин и две къщи за гости. Най-близко разположените детска градина, училища и болнични заведения функционират на територията на град Дряново.

Всяка година през месец септември в селото се организира фестивал на домашната ракия наречен „Ракия-магия”.

В близост до Ганчовец могат да се видят следните забележителности:

  • Само на 11 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и еко пътека.
  • В град Дряново се намира музеят "Колю Фичето".
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в народен стил.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org, sabori.bg, http://rakia-magia.com/
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: