ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Люляково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Люляково
1 / 6

Село Люляково е част от област Добрич и се намира на 5 км от гр. Генерал Тошево, на 24 км от гр. Добрич и на 75 км от гр. Варна.

обща информация

Население около 500 човека. Надморска височина 150 м. Старото име на селото е било Карабак. Наречено е Люляково, защото в близост до селото има местност, в която растат много люляци.

 

инфраструктура


В Люляково има читалище с множество клубове: за автентичен фолклор, за шахмат, танцов състав, читателски клуб и богата библиотека. Има също ЦДГ, магазини, поща, кафене, кръчма, дърводелски цех. В селото работи и хлебопекарна – една от малкото останали частни фурни в Добруджа. Произвежданият тук хляб се продава в цялата община Генерал Тошево, в някои от каварненските села и в Добрич. Църквата “Св. апостоли Петър и Павел” е строена още по време на румънската окупация. Започнала е реконструкция на храма. В селото има интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори.
Много чужденци са закупили къщи в селото, а някои от тях дори живеят там целогодишно.
Предимствата на Люляково са близостта до гр. Генерал Тошево, разположението на главен път и добрата инфраструктура - пътищата са в много добро състояние. Селското стопанство е поминикът на хората тук. Развиват се предимно зърнопроизводство, животновъдство и градинарство.

 

Източник: http://www.dobrichmedia.com/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: