ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Могилище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Могилище
1 / 5

Могилище е село в Североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 6 км югозападно от гр. Добрич, на 67 км североизточно от гр. Варна, на 5 км северно от гр. Каварна, на 25 км североизточно гр. Балчик и на 7 км от морският бряг.

обща информация

Могилище е разположено върху надморска равнина. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента - топла, зимата е мека, но ветровита, а пролетта - слънчева. Населението е около 100 човека. Надморска височина - 150 м. Старото име на селището е било Юз Гюбеник, което в превод означава "сто могили".

инфраструктура

В Могилище има кметство, читалище с библиотека и групи за народно пеене и обичаи, пенсинерски клуб, пощенски клон, хранителен магазин, кръчма, малък красив парк. Край селото има и вилна зона.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено.
Ветроенергиен парк Могилище е един от първите действащи вятърни паркове в България. Разположен е близо до Каварна, на 6 км от брега на българското Черноморие. Общата мощност на парка е 9MW. Районът е особено подходящ за генериране на вятърна енергия, предвид скоростта и интензивността на вятъра.
На територията на селото са достъпни всички съвременни комуникации - има покритие на всички мобилни оператори, интернет, сателитна телевизия, цифрова телефонна централа. Пътищата са в отлично състояние. Редовен автобусен транспорт свързва Могилище с гр. Каварна и околните села.
По инициатива на кметството често се организират пътувания до Каварна с цел посещение на фолклорни концерти и фестивали или театрални представления.

перспективи за развитие

Близостта на селото до общинският център Каварна и морският бряг създава добри перспективи за развитие на селски и познавателен туризъм.
Местните хора са заети предимно в земеделието, което е традиционен поминък за района, известен с плодородните си земи и благоприятен климат. Част от жителите на селото пътуват ежедневно до работните си места в гр. Каварна.
Могилище представлява особен интерес за чуждестранните граждани, решили да закупят дом в България. Около 15 къщи са продадени на англичани. Собственик на имот в каварненското село е и холандски гражданин. Офертите за къща с двор в Могилище остават непроменени, въпреки икономическите сътресения през последните години.

забележителности

  • В читалището на Могилище има етнографска сбирка, представяща бита на местните хора в миналото. В нея могат да се видят дрехи, земеделски сечива, съдове. Един от най-ценните експонати е мъжки елек, ушит преди 120 години.

Източник: www.dobrichmedia.com, интернет
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: