ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царичино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Царичино
1 / 6

Царичино е село в Североизточна България, част от община Балчик, област Добрич. Намира се на 3 км северно от гр. Балчик, на 50 км североизточно от гр. Варна (20 минути по директен път), на 37 км югозападно от гр. Добрич и на 5 км от морският бряг.

обща информация

Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека и ветровита, с оскъдни снеговалежи, а лятото - прохладно. Населението наброява около 200 човека, като тенденцията е да се увеличава. Надморска височина - 200 м. Старото име на селото е било Идириз Коюсу.

история

Царичино е едно от най-скоро възникналите села в Добруджа. Районът е заселен през 1916 г., когато тук се настаняват със семействата си ратаи, наети в трите богаташки чифлика, които се издигали в местността.
През късната есен на 1941 г. цар Борис ІІІ посещава Двореца в Балчик и изявява желание да отиде в най-близкото село, където са настанени българи от Северна Добруджа. Отвеждат го в Идириз куюсу. Тази визита на монарха става причина през 1942 г. местните хора да поискат селото да бъде наречено Царичино.

Инфраструктура

 

Царичино е тихо селце, разположено в непосредствена близост до голф ривиерата на България и безкрайните плажове на Северното Черноморие, където гостите все още могат да открият прекрасна природа, романтични залези и да се полюбуват на безкрайната морска шир.
В селото има кметство, хранителни магазини, бистро, вила за гости с всички удобства. Предстои изграждането на параклис. Най-близкият лекарски кабинет и най-близкото училище се намират в гр. Балчик.
Селището е напълно електрифицирано и водоснабдено. Построен е втори трафопост, който да обслужва новопостроените къщи. Разположено само на 200 м. от главния път Албена – Балчик - Каварна, Царичино предлага отлични транспортни връзки с градовете Варна, Добрич и Балчик, както и с околните села и курортни селища. Има покритие на всички мобилни оператори, цифрова телефонна централа, сателитна телевизия и интернет.

Перспективи за развитие

За разлика от други населени места, разположени в непосредствена близост до морския бряг /разстоянието по права линия е по-малко от 5 км./ в Царичино няма малки частни хотели, не се планира изграждането на вилни селища. По-скоро това е тихо и спокойно място, където много български и чуждестранни граждани са решили да построят домовете на своите мечти. Десет английски и едно датско семейство живеят постоянно тук. Имоти са закупени още от белгийци и виетнамци.
В селото има отлични възможности за развитие на еко, селски и познавателен туризъм благодарение на близостта му до морският бряг и град Балчик, както и благодарение на чудесната природа, която го заобикаля.
Основният поминък на местните хора е земеделието - земите около селото са плодородни, а климатичните условия са благоприятни за развитието на лозарство, овощарство и зеленчукопроизводство. В районът се развива усилено пчеларството.

Източник: www.dobrichmedia.com, интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: