ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оброчище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Оброчище
1 / 7

Оброчище е село в Североизточна България, част от община Балчик, oбласт Добрич. Намира се на 33 км от гр. Добрич, на 31 км от гр. Варна, на 5 км от кк. Албена и на 13 км от кк. Златни пясъци.

обща информация

Селото е разположено на дъното на някогашен дълбок залив, който днес образува живописната долина на река Батова. Бреговата му граница е била очертана от скалното било, на което в днешни дни е разположено село Ляхово. Населението е над 2500 човека. Надморска височина 135 м. Релефът е хълмист, а климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, а лятото прохладно.
Старото име на Оброчище (до 1942 година) е Текке, което в превод от турски означава мохамедански "молитвен дом със стаи за дервиши (странстващи мюсюлмански монаси)". Думата "оброчище" означава религиозно светилище или място, където се извършват религиозни оброци и обреди.

инфраструктура


В селото има училище, в което учат деца от съседните села и градове, читалище, ЦДГ, пощенски клон, кметство, православен храм построен през 1880 г, стадион, множество магазини, лекарски и зъболекарски кабинети, аптека. До селото има мина, в която се добива манган. В близост има зарибен, охраняван язовир, където се организират състезания по спортен риболов.
Основен поминък на местните хора е земеделието и животновъдството. В селото се развива културен и селски туризъм. Голяма част от хората в селото работят в близките черноморски курорти.

забележителности и събития

  • Манастирът в с. Оброчище е известен като "Свети Атанас" за християните и "Ак Язълъ баба" за мюсюлманите. Построен е през ХVІ век и се състои от две седемстенни сгради, които са с различна големина. Първата е тюрбето (мавзолея) - тя е изписана с източни и барокови орнаменти и в нея се намират мощите на светеца – за мюсюлманите Ак Язълъ Баба, а за християните – Свети Атанас. Втората сграда е имарет (магерница) – там са отсядали поклонници и в нея е разположено огромно огнище с висок седемстенен комин. По време на Османската империя, за разлика от останалите джамии, в манастира можели да влизат и друговерци. На всеки било позволено да се поклони в тюрбето пред мощите на духовния водач Ак Язълъ баба и да получи надежда за изцелението на болести и за житейските си неудачи. Според поверието в селото е имало мъж на име Атанасий който се е влюбил в момиче с мюсюлманска вяра, и е избягaл с нея. След дълги гонения е бил открит и убит. Вярва се че именно в храма е погребано тялото му. И така кой е погребан там вярванията са различни, това което е важното е че независимо от вярата всички вярват че ако пъхнат ръката си в една дупка на храма ще се заредят с енергия.
  • Между 15 и 18 май в местността Текето в село Оброчище се провежда международен фестивал за религиозно пеене на име св. Атанасий Велики, който събира на едно място вярващи от три религии: православни, мюсюлмани и католици. Директор на фестивала е режисьорът Тодор Анастасов. На денят, в който се почита светецът патрон на храмът Св. Атанасий в православния храм се извършвали обреди за здраве и след това се отивало в манастира на Ак Язълъ баба, където заедно вярващите християни и мюсюлмани оставяли своя вещ или преспивали в района на гробницата на светеца. Те вярвали, че този оброк ще запази здравето на здравите и ще изцери болките на болните.
Източници: www.bgvakancia.com, www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: