ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Плачидол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Плачидол
1 / 7

Плачидол е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич.

Намира се на 8 км югоизточно от гр. Добрич, на 50 км северно от гр. Варна, на 35 км северозападно от гр. Балчик и на 32 км северозападно от КК „Албена”.

обща информация

Релефът е предимно равнинен. Климатът е умерено-континентален лятото е сухо и горещо, есента топла и слънчева, зимата - студена и с обилни снеговалежи, а пролетта - прохладна. Населението наброява около 585 човека. Надморска височина - 272 м. Старото име на селото е било Алъчкьой /на турски "глог"/.

инфраструктура

Близостта до областния град Добрич е имало и все още продължава да играе важна роля относно развитието и израстването на селото като един от важните икономически и културни райони на Добруджа.
В Плачидол има начално училище, ЦДГ, читалище, хранителни магазини, малък парк, кметство, лекарски кабинет, "Агрофилтър" частно предприятие за производство на филтри за селскостопански машини.

перспективи за развитие

Основен поминък на населението е животновъдството и земеделието. Плодородните земи се обработват от частен арендатор, като основни култури са пшеница, слънчоглед, царевица и репко. Отглеждат се и многобройни алтернативни култури като малини, риган, арония и овощни насаждения.
Развито е пчеларството като в райони има повече от 300 пчелни семейства, отглеждани от 7 стопани. Около селото има много лозови масиви.
До селото има два зарибени язовира, в които запалените риболовци могат да се насладят на улова на каракуда, слънчевка и шаран.
Благодарение на близостта си до Добрич и всички съвременни удобства и услуги, които градът предлага, както и на добрите транспортни връзки, Плачидол е чудесно място за отдих и целогодишно живеене.

Източник: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: