ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Славеево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Славеево
1 / 9

Славеево е село в Североизточна България, част от община Добрич, област Добрич. Hамира се на 12 км от гр. Добрич, на 33 км от кк Албена и на 49 км от гр. Варна.

обща информация

Старото име на селото е било Топчилар, което на турски език означава "артилеристи". Населението е над 200 човека. Надморска височина - 272 м. Релефът е равнинен, а климатът е умерено-континентален с ясно изразени 4 сезона.

инфраструктура


В селото има кметство, читалище, църква, хранителни магазини, бар, бензиностанция. На 2 км от селото е
изграден многофункционален център за селски туризъм създаден през 2007г.
Разработен е проект за изграждането на ферма за интензивно отглеждане на бяла риба (сулка) в Славеево, като се очаква производството да възлиза на около 100 тона риба годишно. Технологията е взаимствана от холандската фирма HESY - една от водещите в тази област в световен мащаб.
Инфраструктурата е много добре организирана - пътищата са в добро състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено. Редовен обществен транспорт свързва селото с град Добрич и к.к.Албена. В селото има интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. Местните хора са заети предимно в земеделие и развитие на селски туризъм.

туризъм


Центърът за селски туризъм в с. Славеево е притегателна дестинация за чуждестранни и български туристи. Благоприятното разположение на комплекса предоставя прекрасен изглед към житните поля на Добруджа, както и към селскостопанския двор на самия комплекс, където шума и динамиката на големия град може да бъде заменен със спокойната селска атмосфера и песента на птичките. Тук може да се порадвате на различни домашни животни, както и на горските сърни и елени, муфлони, миещи мечки, кенгура, африкански таралежи и декоративни птици.
Млада овощна градина от 150 плодни дръвчета: сини сливи, праскови, ябълки, кайсии, круши и череши дава възможност на гостите сами да се наберат пресните плодове, които любезните домакини слагат на трапезата.
Комплексът разполага с малък ресторант с лятна тераса, конферентна зала, подходяща за малки семинари, изложби и други мероприятия, както и прохладна механа. Хотелската част предлага на посетителите си всички съвременни удобства. В двора на комплекса е изграден прекрасен параклис, чиито врати са отворени за всеки, който иска да се помоли за здраве и благополучие, както и за кръщенета и други случаи.


Източник: http://www.vazhod.com, http://www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: