ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смолница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Смолница
1 / 4

Смолница е село в община и област Добрич. Намира се в Североизточна България, на 10 км от гр. Добрич, 55 км от гр. Варна и 38 км от морския бряг.

обща информация

Населението наброява около 450 души. Надморска височина - 241 м. Климатът е умерено-континетален - лятото е горещо и слънчево, а зимата студена, с обилни снеговалежи.
Старото име на селото е било Чамурлии, което в превод от турски означава "калище". Българското име на населеното място е свободен, също диалектен превод на турското.

инфраструктура

Смолница е село с добре изградена инфраструктура. Има редовен транспорт, кабелна телевизия и интернет, пътищата са в много добро състояние. В него има училище, детска градина, читалище с богата библиотека, поща, кметство, здравна служба и няколко магазина. Селото разполага със собствен водоизточник. През 1990 г. е изграден домашен социален патронаж, обслужващ седем населени места. По инициатива на местното население и с доброволен труд са изградени две изкуствени съоръжения за ограничаване на скоростта край училището, парапет и рампа за инвалиди.

преимущества

В близост до селото се намира язовир, който има отлична база за риболов. Около 10 къщи в селото са закупени от англичани и от един датчанин. Повечето чужденци идват тук през летните месеци.
Близостта на селото до областния център е едно от най-големите му преимущества, защото там жителите му могат да намерят всичко необходимо - големи търговски центрове, магазини, заведения и тн.

 

Източник: http://www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: