ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Соколово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Соколово
1 / 2

Село Соколово се намира в Североизточна България и е част от област Добрич. Намира се на 8 км от гр. Балчик, на 32 км от гр. Варна, на 19 км от гр. Каварна, на 10 км от кк Албена и на 5 км от новопостроените голф игрища.

обща информация

Селото е известно като най-старото и най-дълго село в област Добрич и е най-бързо развиващото се селище в региона. Населението му наброява около 1200 жители.
Първото име на селото е било Дуван ювасъ, което в превод означава соколово гнездо, от където получава през 1943 година настоящото си име.

инфраструктура

В селото има ЦДГ, основно училище, читалище, аптека, стара джамия, къщи за гости, няколко магазина и кафене-ресторант. В селото функционира малък параклис, който носи името „Св. Архангел Михаил”. Вече е изградено църковно настоятелство и се събират средства за построяване на истински храм. Той ще се казва „Св. Георги” и ще се издигне непосредствено до училището, където е била старата църква, разрушена през 60-е години на миналия век.
Има прекаран интернет и кабелна телевизия. Разработен е проект за построяване на вятърен парк за производство на електроенергия край селото.
Жителите на Соколово работят основно в туризма и селското стопанство. Активното строителство в селото също осигурява работни места. Безработицата е минимална.

 

Източник: www.dobrichmedia.com и интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: