ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Тюленово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Тюленово
1 / 5

Tюленово е село в Североизточна България. То се намира в община Шабла, Област Добрич,  на 60 км. от Варна.

История

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е от тюркски произход поради автохтонното гагаузко население - т.нар. гагаузи са християни от тюркски (но не и турски) произход, потомци на огузите. През средата на ХІХ век в цяла Добруджа, както и в това село се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната Крайовска спогодба, като за новото название е използван характерния за тази точка на черноморието факт -  стада тюлени. Наличието на тюлени в района не е случайно. По времето, когато румънската принцеса обитава двореца в Балчик (в средата на 30-те години на миналия век), получава като подарък двойка тюлени. Отначало живели заградени в морето край двореца. Царицата пожелала да ги пуснат да живеят свободно. Животните се заселват във водите край Тюленово, където има много подводни пещери и риба, адаптират се към местния климат и успяват да създадат поколение. На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България. И днес в близост до Тюленово са разположени нефтени сонди. Това не пречи на туристите, а е цяла атракция. При добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Горещата течност е много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и екстремни спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Крайбрежието е идеално за любители на палатките, които разпъват палатките си направо на скалите. Мястото е любимо и за катерачи, тъй като скалите са особено живописни.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: