ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Храброво

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Храброво
1 / 5

Храброво е село в Североизточна България, част от община Балчик, област Добрич. Намира се на 25 км югоизточно от гр. Добрич, на 15 км западно от гр. Балчик и морският бряг и на 50 км северозападно от гр. Варна.

обща информация

Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна, но слънчева пролет. Населението на селото наброява около 100 човека. Надморска височина - 230 м.

 

история

Сведенията за историята на селото са оскъдни. Известна е само една находка на сръбски и босненски грошове от 14-ти век, открити недалеч от днешните граници на населеното място.
Миналото се е съхранило предимно в преданията на местните хора. Според тях в началото на 19-ти век в подножието на Добруджанското плато – там, където започва баира, спускащ се към Батовската долина е съществувало турското село Керез орман /черешова гора/, вероятно наречено така заради изобилието от диви череши. С разрастването на населеното място се е появила нуждата от обширни пасища, за да се изхранва добитъка на турските скотовъдци. Най-вероятно това е принудило братята Хамза и Али да се преселят в равнината. Те построили чифлик в южната част на днешното село Храброво. Така било основано селището Хамзалар, което е преименувано на Храброво в средата на 20 век.

инфраструктура

В Храброво има смесен магазин и кафене. Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Има редовен автобусен транспорт до гр. Балчик и околните села.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство - производство на плодове и зеленчуци, пчеларство. Много от тях пътуват ежедневно до работните си места в гр. Балчик.
Съществуват отлични климатични условия за отглеждане на пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. Земята е плодородна и се обработва от частни земеделски кооперации. Районът е популярен и с производството на висококачествени дини и пъпеши.
Повече от половината от къщите в селото вече са продадени на чуждестранни граждани. Няколко английски семейства идват тук през летните месеци. Цената на имотите в селото е от 13 до 15 евро за квадратен метър.
Близостта на морето, спокойствието и красивата панорама, която се разкрива към Батовската долина и морския бряг привличат чужденците.
Има инвеститорски интерес за строеж на хотели и вятърни генератори.

 

забележителности

  • В местността Отлу бурун, югоизточно от Храброво е съществувало тракийско скално светилище, което се датира от края на късната бронзова епоха. Предполага се, че в светилището е практикуван култът към Слънцето.

 

Източник: www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: