ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рогачево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Рогачево
1 / 7

Рогачево – между морето и боровите гори .....

 

Село Рогачево е разположено на 28 км северно от гр. Варна, на 25 км от летище Варна и на 4км от курорта Албена. На 12 км е гр. Балчик, известен с двореца на кралица Мария, богата ботаническа градина и картинна галерия. В близост са разположени две професионални голф игрища и едно голф училище. От запад комплексите граничат с резервата "Батова", богат на дивеч и подходящ за ловен туризъм. Това е уникално място с невероятна комбинация от море, планина, изключително чист въздух и много слънчеви дни.

История

Сведенията за миналото на селото са оскъдни. В околностите му са намерени некрополи от І-ІІ в. преди Христа. Те свидетелстват, че живот по тези места е имало още по времето на траките. Гробниците провокират интереса на иманярите. Местните хора разказват, че преди 30 години търсачи на съкровища са намерили гърне със злато край изчезнала вече чешма. Легенди се носят и за имане, заровено от Вълчан войвода. През вековете на турското робство селото се е наричало Гек чилер. Зад старите каменни дувари изникват модерни къщи. Краеведът Георги Топалов превежда това название като “ловци на елени”. Знае се, че селото е било черкезко. Българите идват тук основно от с. Вайсал в Одринска Тракия. Трудно е да се определи кога точно се заселват по тия места. Регистърът на населението от 1945 г. сочи, че още в периода 1855-1877 г. тук са раждани българи. Трябва обаче да си има предвид, че регистърът е съставен по спомени на възрастни хора или на наследниците на първите заселници – затова не може да претендира за абсолютна точност. Попълването на документа по този начин се е наложило, защото при изтеглянето си румънските окупатори вземат със себе си или унищожават старите архиви. Сравнителният анализ на данните от регистъра сочи, че българите идват по тия места най-вероятно в годините около и след Освобождението. 3-4 фамилии се преселват от община Куманово, Варненско. Едно семейство идва от друго селище в Одринска Тракия – Телим тепе. Единични фамилии пристигат от Еленско, Котелско и други населени места в Добруджа. По време на румънската окупация селото е преименувано на Вънътори /ловци/. След възвръщането на Южна Добруджа към България местното население настоява новото име на селото да е Еленово. Предложението обаче не се приема. През 1942 г. по идея на местния поп селото се преименува на Рогачево. Краеведът Георги Топалов твърди, че местните хора не харесали новото име, защото го смятали за обидно. Училище в селото е имало по време на румънската окупация. През 60-те или 70-те години на миналия век школото е закрито. Старите хора си спомнят и за съществуването на параклис. По време на комунистическия режим той е изоставен на произвола на съдбата и се саморазрушава.

Население

Днес в Рогачево живеят около 300 души. Официално местните жители с адресна регистрация в балчишкото село са 200. Над 20 са закупените от чужденци къщи. Преди 10 години в селото е имало около 90 къщи. Новопостроените са над 60, без да се броят вилните селища. Квадратен метър земеделска земя се търгува на цени между 10 и 20 евро.

Голф

Не след дълго село Рогачево ще разполага с голф игрище, към к.к. Албена. Разположено върху площ от 500 декара, голф игрището ще бъде изградено на три етапа. Първо ще бъде направено необходимото за откриване на голф академия за обучение на играчите - в срок от 2 години. Следващата фаза е голф игрище за 9 дупки, което в третия етап трябва да стане пълноценно игрище с 18 дупки.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: