ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Василево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Василево
1 / 6

Василево е село в Североизточна България, част от община Генерал Тошево, област Добрич. Намира се на 25 км северозападно от гр. Каварна и морето, на 16 км югоизточно от общинският център Генерал Тошево, на 37 км източно от гр. Добрич и 75 км североизточно от гр. Варна.

обща информация

Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо и сухо лято, пъстроцветна, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 450 човека. Надморска височина 192 м.
В миналото селото се е казвало Курт доман, което в превод от турски език означава "вълча мъгла".

Инфраструктура

В селото има начално училище, читалище с богата библиотека, детска градина, кръчма, стадион, детска площадка, смесен магазин, кметство, пощенски клон, лекарски и зъболекарски кабинети.
Пътищата са в отлично състояние. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено, като част от водопреносната мрежа в селото е подновена. Има редовен автобусен транспорт до гр. Генерал Тошево и околните села. Жителите на селото имат достъп до всички съвременни комуникации - интернет, сателитна телевизия, покритие на всички мобилни оператори.
Местният футболен отбор участва успешно в първенството на "А" окръжна група.
В непосредствена близост до селото се намира живописна гора, заобиколена от каменисти хълмове. Местността има особено очарование, това е чудесно място за пикници, разходки и отдих сред природата.

перспективи за развитие

През активния за селското стопанство сезон работа за местните хора осигурява частна земеделска кооперация. Във Василево функционира и шивашки цех с 65 работни места. Тук работят и хора от съседните села.
Местните хора се занимават също и със земеделие и пчеларство. В землището на селото има отлични условия за отглеждане на пшеница, слънчоглед, рапица и др. Близо до селото има и птицеферма, която също осигурява работни места.
Над 20 къщи във Василево са закупени от чуждестранни граждани. Интересът към закупуване на имоти в селото остава постоянен, независимо от икономическата ситуация в национален и международен мащаб.
По настояване на кметът на селото е изготвен проект за превръщане на селския парк в кънтри клуб - с модерни спортни площадки и мини голф-игрище. Пак според проекта, досегашните смесен магазин и кръчма трябва да станат ресторант с лятна тераса, градина и много атракции.
Основните преимущества на селото са отлично изградената инфраструктура, близостта до морето, ниските нива на безработица, красивата и екологично чиста околна среда - чудесни предпоставки за развитието на селски, еко и познавателен туризъм.

 

забележителности и събития

  • Ежегодно в селото се организира изложба с продукция на местните земеделски стопани
  • Читалището на селото предлага на хората в селото богата културна програма. Организират се театрални представления от гастролиращи театрални трупи и литературни четения. Открита е и изложба “Наше село – минало, настояще, бъдеще”.
  • На около 1,5 км. от днешните граници на Василево могат да се видят останки от римска крепост от 3-4 в., която по-късно е била използвана и от древните българи.Източник: www.dobrichmedia.com
Снимки: www.bg.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: