ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гешаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Гешаново

Гешаново е село в Североизточна България част от община Добрич, област Добрич. Намира се на 26 км северозападно от гр. Добрич, на 79 км северозападно от гр. Варна, на 70 км югоизточно от гр. Балчик и морето и на 3.7 км от главен път Варна-Добрич-Силистра.

обща информация

Селото е разположено близо до коритото на вече пресъхналата Суха река. Отличава се от останалите добруджански села с това, че е сгушено между красиви хълмове. Kлиматът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна пролет. Населението наброява около 160 човека. Надморска височина - 260 м.

история

Селото е основано от два рода, които са се върнали от Русия след Освобождението на България. Разположено е на кръстопътя на древните пътища Виа Понтика и Виа Милитарис. В миналото селото се е казвало Конак куюсу, тъй като по време на турското владичество в селото е имало турски конак. Сегашното си име селото е получило в чест на поручик Гешанов, царски офицер, който дал живота си защитавайки селото по време на Първата световна война.
Хората от Гешаново са много гостоприемни, работливи и отзивчиви. Според една легенда в миналото хората от съседното село Енево изпаднали в тежко положение - зимата била люта, а храната - оскъдна. За да оцелеят потърсили помощ от съседните села. Единствено хората от село Гешаново се притекли на помощ като приютили своите съседи до идването на пролетта.

 

инфраструктура

В селото има хранителен магазини, кафене, пощенски клон. Автобусен транспорт свързва селото с гр. Добрич и околните села. Пътят Варна-Добрич-Силистра, който е напълно ремонтиран и в отлично състояние отстои на 3.7 км от селото. Най-близките учебно заведение и лекарски кабинет се намират на 4 км от Гешаново в с. Карапелит.
В районът има много билки. През лятото селцето ухае на лайка и маточина. Има голямо находище и на смрадлика. В селото има три изворни чешми известни като Сладката, Горчивата и Акарджа. До селото има малък водоем.
Земята е с отлични качества и се обработва от земеделска кооперация. Отглеждат се предимно пшеница и слънчоглед.
За собствени нужди местните хора отглеждат домашни птици и добитък.

перспективи за развитие

Близостта до главен път Варна-Добрич-Силистра, тишината и спокойствието и красивата природа създават отлични условия за развитието на селски и еко-туризъм. Има добри възможности за земеделие, билкосъбиране и създаване на еко-производства.

 

Източник: www.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: