ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горичане

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Горичане
1 / 7

Горичане е село в Североизточна България, част от община Шабла, област Добрич. Намира се на 6 км западно от общинският център Шабла, на 12 км от морския бряг, на 75 км източно от гр. Добрич и на 86 км североизточно от гр. Варна. До населеното място се стига лесно – по отбивка от главния път Варна – Дуранкулак.

обща информация

Релефът е предимно равнинен. Горичане е разположено по протежението на плитко суходолие в посока запад - изток. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, но ветровита, пролетта е слънчева, лятото горещо, а есента топла и дъждовна. Населението наброява около 90 човека. Надморска височина - 84 м.

история

Живот по тия места е имало още през древността. През 1965 г. са открити каменни гробници от трако-римския период. В тях са намерени предимно керамични фрагменти. Историците са категорични, че край Горичане е имало голям могилен некропол.
През турското робство селището се наричало Юч орман, което в превод от турски език означава "три гори". В османски документи се среща и формата Ялъ юч орман. “Ялъ” означава ниско място, може да се преведе и като “надолу”. Названието явно е свързано с гъсти гори, които ограждали селото в миналото. Постепенно те са били изкоренени, за да се увеличат площите с обработваема земя. Новото име Горичане е производно на старобългарското „гора”.

 

инфраструктура

В селото има смесен магазин, кафене, клуб на пенсионера, кметство, където се помещава и богата етнографска сбирка. Най-голямата гордост на местните хора, обаче, е наскоро реставрираната църква, построена в далечната 1875 г.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътят до селото е в много добро състояние. Има редовен автобусен транспорт до гр. Шабла, от където може да се направи и връзка с автобусини линии до Добрич и Варна.
Учениците от селото пътуват ежедневно до училището в гр. Шабла, с организиран, безплатен транспорт.
10 къщи в шабленското село са закупени от чужденци. Три английски семейства живеят постоянно тук.

 

перспективи за развитие

Хората в трудоспособна възраст от селото работят в гр. Шабла. Възрастните хора в селото са заети предимно в селското стопанство. Земята в района е плодородна, впечатление правят множеството масиви засети със слънчоглед, пшеница и лозови насаждения. За собствените си нужди хората от селото се занимават и с животновъдство.
Благодарение на близостта си до морето, красивата екологично чиста природа и благоприятният климат Горичане притежава голям потенциал за развитие. Има възможности за развитието на селски, еко и културен туризъм.
Допълнително преимущество за селото е и близостта му до общинският център Шабла, който предлага всички съвременни удобства и услуги като здравеопазване, образование и администрация.
Районът предлага и отлични условия за построяването на ветроенергиен парк.

забележителности

  • Първото, което ангажира погледа още при наближаването на Горичане, е градената от камък църква. Храмът е основно реконструиран и е повод за гордост на горичанци. През 1874 г. жителите на Ялъ юч орман успяват да издействат от султана разрешение за църква. Построяват я от бял дялан камък, с доброволен труд и дарения. Само няколко години по-късно – по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. селото е ограбено и опожарено от черкези. Сринат до основи е и православният храм. Въпреки че повечето жители на Горичане са пенсионери, преди 8 години те с ентусиазъм се захванали с идеята да възстановят църквата. От нея личали само основите. Днес тя е напълно завършена и в нея се извършват богослужения.Източник: www.dobrichmedia.bg
Снимки: www.imagesfrombulgaria.com; www.sunflowercottagebulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: