ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Абланица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Абланица
1 / 4

Абланица е село в Северна България. Намира се в община Ловеч, област Ловеч.

В България има още две населени места, носещи същото наименование в община Хаджидимово, Oбласт Благоевград и в община Велинград, Област Пазарджик.

Село Абланица се намира в планински район в централната част на Предбалкана, на около 11 километра от областния град Ловеч и на около 17 километра от град Троян, като непосредствено до селото минава и Републикански път I-4.
Надморската височина на селото е 463 м. Климатът е умереноконтинентален. Релефът е хълмисто–равнинен. Разположено е на юг от долинното разширение на р. Дрипла, приток на р. Осъм. В селото има находища на варовик за негасена вар и находища на глина.

Населението наброява около 157 души. Основен поминък са растениевъдство и животновъдството.
Селото е електрифицирано и водоснабдено. Достъпът до с. Абланица се осъществява по асфалтов път. Има редовен автобусен транспорт до гр. Ловеч, гр. Тетевен, гр. Троян, гр. София. Селото е ж.п. гара на линията Ловеч - Троян. Телефон пощенска станция: 069 212 220 ; Пощенски код: 5574

В с. Абланица има читалище ”Светлина” с библиотека и състав за автентичен фолклор, църква ”Свети Димитър”, Паметници на загиналите жители от селото във войните от 1885, 1912, 1913, 1914-1918, 1944-1945, ловен дом, магазин, кафе, денонощен ресторант. На територията на с.Абланица има един общопрактикуващ лекар. Най-близките болнични заведения, детски градини и училища се намират в Ловеч.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

Архитектурно-исторически резерват "Вароша" - включва над 160 реставрирани възрожденски къщи и единствения по рода си на Балканския полуостров покрит мост, който свързва новата част на гр. Ловеч с квартал ”Вароша”.

Паркът "Стратеш"по десния бряг на р. Осъм е чудесно място за отдих и почивка. Той също се намира в гр. Ловеч.

Село Старо Стефановое е архитектурен резерват, с над повече от 100 паметника на културата от XIX век. Намира се на 15 км от с. Абланица.

Троянският манастир е на 27 км южно от селото. Той е третият по големина в България. В него се съхранява чудотворната икона на "Св. Богородица Троеручица".

Източници: bg.wikipedia.org, lovechpress.info
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: