ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тодорово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Тодорово
1 / 2

Тодорово е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование - с. Тодорово в община Исперих, област Разград.

Отстои на 12 км южно от гр. Плевен, на 3 км в същата посока от с. Брестовец и на 6 км североизточно от с. Горталово. Столицата София е на 156 км югозападно. 

Намира се в равнинен район, а надморската му височина е 262 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерно явление за района са градушките.

Селото е едно от големите в общината и е добре уредено - изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население е около 398 души.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазини и кръчма. Най-близките общопрактикуващ лекар и детска градина са в съседното село Брестовец. Специализирана медицинска помощ ще получите на територията на град Плевен, където има също и учебни заведения.

 

Туризъм и забележителности

Съседното село Горталово е начална точка на екопътеката, която води до каньона на р. Чернелка. Туристите могат да разгледат множеството пещери в района, сред които пещера Капчука, останки от късноантична крепост в местността „Градището”, римски пътища, причудливи скални образувания.

В град Плевен трябва да посетите Панорама Плевенска епопея, също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Любителите на риболова може да се възползват от условията създадени на яз. Кайлъка

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: