ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тотлебен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Тотлебен
1 / 5

Тотлебен е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен

Отстои на 11 км североизточно от гр. Пордим и на 26 км източно от гр. Плевен. Град Славяново е на 5 км югоизточно, съседното село Обнова е на 8 км източно, а столицата София е на 191 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до малка река, а надморската му височина е между 50 и 99 м. Климатът е  умерено-континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена, пролетта - топла, а лятото е изключително горещо.

Постоянните жители на селото са 606 души. 

Тотлебен е добре уредено село - намира се на главния път Е83 София-Плевен-Русе, а автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Тук функционират кметство, основно училище, детска градина, дом за деца, читалище, ресторант, кафене и магазин. Един общопрактикуващ лекар и стоматолог са поели здравната грижа за местните жители. Най-близката болница е на територията на град Плевен. 

Туризъм и забележителности

Православната църква "Св. Георги" е построена през 1934-1935 г. 

Селото е кръстено на знаменития руски военен инженер генерал Едуард Тотлебен. Туристите могат да видят паметник-костница, в която са погребани загинали в Руско-турската освободителна война 1878-1879 г. руски войници, бюст на генерал Тотлебен и паметник на руско-българската дружба. 

В Плевен може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Известните Крушунски водопади са на тридесетина километра и привличат с красотата си все повече туристи. На същото разстояние е и живописната Деветашката пещера

Източници: http://www.pordim.bg
Снимки: http://www.pordim.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: