ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дисевица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Дисевица
1 / 6

Дисевица е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 14 км югозападно от гр. Плевен и на 158 км североизточно от столицата София. Съседното село Търнене е на по-малко от един километър южно.

Разположено е в равнинна област на брега на р. Вит, а надморската му височина е между 50 и 100 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Често явление са градушките.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Плевен. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, както и частична канализация. 

Постоянното население е около 1080 души.

Тук функционират кметство, читалище, детска градина, начално училище, клуб на пенсионера, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар се грижи здравето на местните, а най-близкият стоматолог е в село Търнене. Специализирана медицинска помощ ще получите в здравните заведения на територията на гр. Плевен.

В Дисевица има паметник от Руско-турската война.

Любителите риболовци могат да се възползват от условията, които река Вит предлага. 

В Плевен трябва да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Близкото село Къртожабене (4 км) е част от маршрута на екопътеката по каньона на р. Чернелка.  

Източници: http://bg.wikipedia.org http://poseti.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: