ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Асеновци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Асеновци
1 / 3

Асеновци е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен

Отстои на 4 км североизточно от гр. Летница, на 6 км югозападно от гр. Левски и на 44 км югоизточно от гр. Плевен. Столицата София е на 191 км югозападно. 

Разположено е на брега на река Осъм, като надморската му височина достига 58 м. Климатът в района е умерено-контитентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима. 

Постоянното население на селото е 1629 души. 

Асеновци е добре уредено село - автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електрическа системи, телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Основните улици са асфалтирани  и осветени. 

Жителите на селото разполагат с кметство, читалище с библиотека, основно училище, търговски обекти и заведения. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните жигели, докато най-близката болница е в общинския център, където работят и детски градини и средни училища.  

Туризъм и забележителности

Общината е с традиции в спорта, като в гр. Левски има стадион, плувен басейн, спортна зала, тенис кортове т.н.

Красива природна забележителност, която задължително трябва да посетите са Крушунските водопади в местността Маарата (11 км югозападно). 

Туристическа атракция в близост е Деветашката пещера - една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 27 км югозападно от Асеновци. 
 
Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: