ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божурица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Божурица
1 / 6

Божурица е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен

Отстои на 10 км североизточно от гр. Долна Митрополия и на 17 км северно от гр. Плевен. Съседните села Победа и Подем са съответно на 6 км югозападно и на 6 км северно. Столицата София е на 171 км югозападно. 

Разположено е върху пет хълма на двата бряга на р. Вит, която го разделя на Старо и Ново село. Надморската му височина е около 127 м. Климатът е умерен - с горещо лято и студена зима. През летните месеци често има бури със силен вятър, поройни дъждове и градушки.

Постоянното население наброява около 1099 души.

Тук функционират кметство, читалище с певческа група и библиотека, основно училище, детска градина, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог са поели грижата за здравето на местните жители. В Долна Митрополия има медицински център и средно училище, а болница ще намерите в гр. Плевен.

Туризъм и забележителности

В центъра на село Божурица е изграден паметник в чест на ранените и загиналите по време на Междусъюзническата война. Строи се и православен храм. 

Близостта до р. Вит създава условия за приятно прекарано време сред природата - практикуване на риболов, излети и разходки.

 

Културното и архитектурно наследство е представено от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (34 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град.

В Долна Митрополия често се организират състезания по супермото. Там може да посетите и Музея на въздухоплаването. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: