ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божурлук

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Божурлук
1 / 4

Божурлук е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

Отстои на 26 км северно от гр. Левски, на 53 км североизточно от гр. Плевен, на 19 км югоизточно от гр. Белене и на 20 км югозападно от гр. Свищов. Съседните села Стежерево и Ореш са съответно на 5 км южно и на 9 км североизточно, а село Българене е на 15 км югозападно. Столицата София е на 218 км в същата посока.

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина достига 113 м. Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима. Това спомага за отглеждането предимно на зърнени, технически култури и зеленчукопроизводство, развито е и животновъдството.

Постоянното население на селото наброява около 133 души.

Божурлук е сравнително добре уредено село. През него преминава главният път Плевен - Свищов. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна системи, както и телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Централните улици са асфалтирани и осветени.

На разположение на местните са кметство, читалище, магазин и кръчма. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в съседното село Стежерево. Болница, както и учебни заведения ще откриете в общинския център.

Туризъм и забележителности

Забележителности, които може да посетите в района на Свищов са местността Текирдере, където е започнала Освободителната война, и където издигнат голям възпоменателен парк „Паметниците”. Наблизо са местността Калето, където са останките от античния град Нове и средновековния Стъклен, както и местността Писаните камъни. На 10 км от Свищов е третият по големина български остров в Дунав - Вардим, който е природен резерват.

Природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова е друга забележителност. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: