ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борислав

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Борислав
1 / 3

Борислав е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен

Отстои на 12 км югоизточно от гр. Пордим и на 32 км в същата посока от гр. Плевен. Столицата София е на 184 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, като надморската му височина достига до около 121 м. Климатът е  умерено-континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена, пролетта - топла, а лятото е изключително горещо.

Постоянното население наброява 218 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Тук функционират кметство, читалище с певчески групи, смесен магазин и кафене. Най-близките лекар и стоматолог работят в съседното село Каменец (5 км северозападно), където има и детска градина. Училище ще намерите в село Одърне (4 км северозападно), а специализирана медицинска помощ ще получите на територията на гр. Плевен. 

Туризъм и забележителности

В село Борислав има ферма за щрауси. 

Предание разказва за историята на старо селище, землището, на което било обрасло с гори и много смрадлика. Затова са го нарекли Смърдехча – старото име на село Борислав.

При разкопки в района са намерени плочи с изображение на тракийски конник, гривни, накити и кости на хора и животни. Интересно е да се отбележи за съществуването на т. нар. “Амища”, които са се намирали западно от селото. Те представляват правоъгълна площ от 10-12 дка, обградена от всички страни с дълбок ров, изпълнен с трапове.

В Плевен може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://www.pordim.bg/
Снимки: http://www.pordim.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: