ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добралък

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Добралък
1 / 8

Добралък е село в Южна България, част от община Куклен, Област Пловдив.

Отстои на 37 км южно от гр. Пловдив, на 22 км югозападно от гр. Куклен и на 28 км югозападно от гр. Асеновград.

Населението наброява около 100 души.

Характеризира се с хълмист и планински релеф със средна надморската височина около 1000 м.
Климатът е умереноконтинентален, характеризиращ се с горещо лято, студена зима и малки по количества валежи. Средногодишната температура през лятото е 23ºС, а през зимата – 1ºС.

Селото е благоустроено и с добре уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, канализация, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Пловдив и околните по-малки населени места.

Има читалище, пощенски офис, параклиси и манастир. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото.

 

Туристически и културни забележителности

Местна забележителност представлява Манастира, в който са служили едни от първите християни по нашите земи. Зад църквата и до днес стои абсида от много стар православен храм. Бил е посветен на Св.Св.Дамян и Козма. В по-близки до нас времена патриарх Кирил построява една сграда, приличаща на къща, която прави своя резиденция. В последствие тази резиденция се обезлюдява. През 2002 година възниква пожар, който изгаря старото манастирско крило, книгите, кондиката на манастира и всички документи. Остава пощадена само църквата. С възстановяването на опожаренията се заема Пловдивската Света Митрополия.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се само  на около 30 км от селото. От нея са запазени чест от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 35 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: 4coolpics.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: