ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Катуница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Катуница
1 / 5

Катуница е село разположено в южна България, част от Община Садово, Област Пловдив.

Отстои на около 13 км югоизточно от гр. Пловдив, на около 9 км югозападно от гр. Садово и на 11 км северно от гр. Асеновград.

Постоянно живущите в селото са около 2380 души.

Релефът е низинен със средна надморска височина от 164 м.
Климатът е континентално-средиземноморски. Характеризира се с мека и дъждовна зима със средни температури около 1-2°C и горещо лято със средни температури около 25°C.

Инфраструктурата на селото включва асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализационна система, покритие на мобилните оператори, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

На около 10 км югозападно преминава второкласен път, а европейски път Е80 е на около 9 км североизточно.

Има междуградски и градски транспорт, които го свързват с градовете Пловдив и Садово, както и с по-малките населени места. Селото разполага с ж.п. гара.

В селото има кметство, пощенска станция, основно училище, целодневна детска градина, читалище, парк, стадион и църква. Катуница разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Здравна служба обслужва населението му. Селото има и работеща аптека.

В района е развито земеделието. Има и фирма за производството на сушени продукти, фабрика за преработка на череши и спиртна фабрика. Също така работят и две работилници за боза. Тук се намира и една от най-големите фирми в България за разфасовка и пакетиране на пестициди.

 

Туристически и културни забележителности


През селото минава река Чая, която се влива в Марица.

Близостта на Катуница до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като Стария град в Пловдив, Римския амфитеатър, Асеновата Крепост и Бачковският манастир.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се само  на 12 км от Катуница. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 20 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.sabori.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: