ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Красново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Красново
1 / 5

Красново е село в Южна България. То се намира в община Хисаря, Област Пловдив.

Отстои на около 29 км североиточно от гр. Хисаря, на около 50 км северозападно от гр. Пловдив, на около 52 км североизточно от гр. Пазарджик, на около 53 км североизточно от гр. Карлово и на около 164 км югоизточно от гр. София.

Има автобуси, които свързват Красново с Хисаря, Карлово и Пловдив.

Релефът на селото е  равнинно-хълмист, със средна надморска височина 370 м.
Климатът в района се характеризира с преходния му характер. Зимата е мека и топла, пролетта е ранна и сравнително топла, лятото е горещо и с ниска влажност, есента е слънчева и топла.

Населението на с. Красново е около 820 жители.

Инфраструктурата е уредена с улична мрежа и осветление, канализация, телефонна мрежа.

В селото има сгради на кметство, църква, поща, училище, читалище, магазини и заведения.
Най-близката детска градина се намира в с. Старосел, на около 8 км северозападно от Красново.

Медицинското обслужване на населението в селото се извършва от общопракикуващ лекар и стоматолог. Най-близката болница се намира в гр. Хисаря.

Забележителности

На 2 км източно от Красново се намират Красновски минерални бани. Там има извор и сондаж с хипер-термална вода с температура 57 градуса по Целзий. Има построена баня и се строи ваканционен балнео-комплекс с къмпинг.
Първите исторически сведения за района на Красново сочат, че околността е била населена от тракийски племена. На 2 км северозападно от село Красново по протежение на един от местните пътища са открити повече от 270 тракийски могили с височина между 0,5 и 7-8 м.

В с. Старосел се намира Тракийският култов комплекс - един от 100-те национални туристически обекта. В Четинова могила са намерени останки от най-внушителния Тракийски храм, създаден през V век пр. Хр.

Яз. Бански дол се намира на около 4.5 км източно, яз. Стена е на около 6 км североизточно и яз. Пясъчник е на около 9.5 км от с. Красново. Тези водоеми са подходящи за туризъм или риболов. Районът около селото е и добре позната дестинация за почитателите на лова.

Източници: http://hisar.bg, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: