ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Старосел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Старосел
1 / 5

Старосел е село в Южна България. То се намира в община Хисаря, Област Пловдив.

Отстои на 20 км югозападно от гр. Хисаря, на 49 км северозападно от гр. Пловдив, на 45 км югозападно от гр. Карлово, на 128 км югоизточно от гр. София.

Населението наброява приблизително 1250 души.

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м. Релефът на района е формиран от меките склонове на Средна гора, който на юг постепенно преминава в Горнотракийската низина.
Климатът е преходно-континентален. Зимата тук е топла и мека, поради влиянието на топлите въздушни маси, които нахлуват от юг и се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината и е със средна дебелина 5 см. Пролетта е ранна и сравнително топла. Лятото се характеризира с високи температури през месеците юли и август, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 0С.
Тук протича река Пясъчник, която се влива в едноименния язовир – най-големият в района.

Селото е благоустроено. Инфраструктурата е поддържана и се обновява постоянно. Изградени са електропреносна, водоснобдителна и съобщителна мрежи. В процес на изграждане е канализационната.
Тук функционират Основно Училище "20 Април",  Читалище "Гео Милев", Целодневна Детска Градина "Чайка", лекарска и стоматологична практики.
Редовен автобусен транспорт свързва населените места в областта. В близост се намира автомагистрала “Тракия”, подбалканската автомагистрала и ЖП отклонението от линията Пловдив-Карлово.

Туризъм и забележителности

Районът на Старосел е вторият, след Казанлъшката долина, където са съсредоточени множество различни обекти на древнотракийския политически и религиозен живот. Тук са открити шест храма, пет от които уникални, няколко богати царски погребения, комлекс.
След откриването на археологическите обекти, Старосел става изключително популярна дестинация, както сред българи, така и сред чужденци. Тук освен винен и културен туризъм, могат да се практикуват балнеотуризъм, конгресен туризъм, еко- и пешеходен туризъм, селски туризъм,  ловен туризъм.

Тракийският култов комплекс е един от 100-те национални туристически обекта. В Четинова могила са намерени останки от най-внушителния Тракийски храм, създаден през V век пр. Хр. Според проучванията, направени до момента, храмът се състои от едно централно и две странични стълбища, ритуална площадка и коридор, правоъгълно и кръгло помещение с куполен покрив. Предполага се, че в него е погребан тракийския владетел Ситалк. Той е бил богат и много влиятелен цар. Това се съди по намерените сребърни и златни предмети, оцелели от иманярите. Всички намерени находки са изложени в Националния Архиологически музей в София, а в преддверието на храма са изложени техни снимки.

Интерес сред туристите предизвиква и Винен комплекс Старосел, който се състои от винарска изба, дегустационна зала, конферентна зала, хотел, ресторант, СПА център и фитнес. Винарската изба е с капацитет на преработка 1000 тона грозде годишно и е с уникална за България технология на производство. Технологията включва специална техника на ферментация и селекция на гроздето. Интересна атракция е дестилерията на гроздето. Дегустационната зала на комплекс Старосел, наричана новия храм на бог Дионисий запознава гостите с комплекса и разкрива тайните на вино производството.
 
Само на 20 км от селото се намира гр. Хисаря, който е туристическия център на общината. Известен с минералната си вода още от дълбока древност, градът предлагат много възможности за почивка, лечение и развлечения.

Източник: http://www.bulgariainside.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: