ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царацово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Царацово
1 / 6

Царацово е село в Южна България, част от община Марица, Област Пловдив.

Отстои на 6 км северозападно от гр. Пловдив, на 16 км югоизточно от гр. Съединение и на 20 км югозападно от гр. Стамболийски.

Населението наброява около 2500 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 172 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС и топло сухо лято със средна температура около 26ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, канализация, телефонна мрежа, интернет и кабелна телевизия.

Редовен автобусен транспорт го свързва с гр. Пловдив. На 1 км северно е автомагистрала "Тракия”.

Има основно училище, детска градина, читалище и църква.
Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото.
На територията на населеното място има магазини и заведения.

На територията на населеното място има фабрики за производство на пластмасови изделия; пакетиране на замразени зеленчуци; за електроника и др.

Туристически и културни забележителности

Близостта на Царацово до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като Стария град в Пловдив, Римският амфитеатър, Асеновата крепост и Бачковския манастир.
Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се само на 30 км от селото. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.
Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 38 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.
Близо е язовир Пясъчник, на който се организират разходка с лодки, спортен риболов и други.
Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: google.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: