ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Зафирово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Силистра - с. Зафирово
1 / 14

Зафирово е село в Североизточна България. Намира се в община Главиница, област Силистра.

Отстои на около 40 км югозападно от гр. Силистра, на 12 км северно от гр. Главиница, на 80 км източно от гр. Русе и на 23 км югоизточно от гр. Тутракан.

Днес в селото живеят около 960 жители.

Зафирово се разполага в източната част на Дунавската равнина. Теренът е хълмисто-равнинен, като надморската височина е 89 м. Попада в умереноконтиненталната климатична зона. Характерни са горещи лета с температури до 35 С, както и студени зими, с температури достигащи до минус 15 С.

Селището е много добре устроено – с развити съобщителна мрежа, електроснабдяване и водоснабдяване. От тук минава главния път Силистра-Русе. Река Дунав се намира на около 20 км в северна посока.

В Зафирово има кметство, поща, църква, здравно обслужване, училище, детска градина, читалище и магазини. Поликлиника и център за бърза медицинска помощ има в общинския център - гр. Главиница (на 12 км).

Изградена е спортна база, която дава възможност за провеждане на спартакиади от републикански мащаб за следните спортове: футбол, волейбол, баскетбол и лека атлетика.

Традиционен отрасъл е земеделието. Отглеждат се пшеница, слънчоглед, царевица и други. Животновъдството е застъпено предимно в отглеждането на домашни птици, овце, зайци, свине и кози. Има една земеделска кооперация и хлебопекарна. На територията на селото се намира язовир "Зафирово", който е предназначен за развъждане на риба. Най-разпространени са шаранът, толстолобът и каразът. Рибата се реализира на вътрешния пазар, предимно в региона.

Забележителности

Историческият музей в село Зафирово е построен през септември 1987 г. по инициатива на читалищното ръководство. Помещава се в едноетажна сграда в романски стил. Селският исторически музей систематизира информация за най-важните исторически обекти и събития в района.

Защитена територия е Блатото "Малък Преславец", което е обявено за природна забележителност през 1986 г. То е разположено на около 4 км от едноименното село и на около 20 км западно от резерватът Сребърна. Общата площ на блатото е 38.5 ха. По структура и строеж прилича много на езерото Сребърна. Около блатото се срещат разнообразни растителни и птичи видове.

Източници: http://www.glavinitsa.bg/

Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: