ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драбишна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Драбишна
1 / 1

Драбишна е село в Южна България. То се намира в община Ивайловград, Област Хасково.

Драбишна отстои на 5 км югоизточно от общинския център Ивайловград, на 47 км източно от Крумовград, на около 50 км южно от Свиленград и на около 300 км от София.

През него преминава река Армира. Само на няколко километра на изток от Драбишна е българо-гръцката граница.

Населението на селото наброява около 80 души.

Климатът в района се характеризира с мека зима и нетрайна снежна покривка, горещо лято – понякога температурата достига до 40˚С. Пролетта настъпва рано - в началото на април, а есента е по-продължителна и топла.

Драбишна е водоснабдено и електрифицирано населено място. Тук има изградена инфраструктура, повечето улици са асфалтирани. Най-близките детска градина, училище и медицинско заведение се намират в Ивайловград.

Културни и природни забележителности 

Параклисът в Драбишна - Изграден през 18 век, параклисът носи името „Св. Петър и Павел”. Преди няколко години жителите са ремонтирали изцяло параклиса, който привлича вярващи от цялата област.

Църквата "Свети Георги"- Построена през 1858 г., църквата е включена в Юнеско, понеже е на над 150 години и е изградена върху стара църква.

Крепостта "Лютица" - Крепостта е една от най-големите и най-добре запазените в страната. Обявена е за археологически паметник на културата. 

Крепостта „Мезек” - Една от най-запазените византийски крепости от VI век се намира на 6 км югозападно от Свиленград. Тя е била част от системата крепости, охранявала подстъпите към Константинопол. В близост до крепостта има Тракийска куполна гробница, която ежегодно привлича множество туристи.

Живописно разположено в югоизточния край на Източните Родопи, селото съчетава приказно красиви, величествени пейзажи, древна история и живо културно наследство.

 

Източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.orgivailovgrad.com 
Снимки: http://ivailovgrad.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: