ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мандрица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Мандрица
1 / 5

Мандрица е село в Южна България, в община Ивайловград, Област Хасково. Мандрица е известно като единственото албанско село в България.

Селото е разположено на десния бряг на р. Бяла река, на 2 километра западно от р. Луда река, на българо-гръцката граница, на 19 километра южно от Ивайловград, на 75 км източно от Крумовград и на около 135 км югоизточно от Хасково.

Климатът на района е преходно-средиземноморски. Средногодишните температури са високи и са значително над средните за страната, зимата в района е почти непозната. 

Надморската височина е 93 м.

Слабо населено място. Населението е около 80 души. Част от тях все още говорят архаичен албански език.

Най-близката болница е в гр. Ивайловград.

Обществен транспорт: Рейс от Ивайловград има три пъти седмично.

Образование: СОУ “Христо Ботев” и ОДЗ на територията на Ивайловград.

В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади.

В селото има две църкви. Гробищната „Света Неделя“ е строена 1708 година и една от най-старите църкви в Източните Родопи. Селската църква „Свети Димитър“, строена в 1835 е частично разрушена, но има проект за възстановяването ѝ. Около 1860 година до черквата е била издигната интересна камбанария с височина 15 метра.

През 2004 година Мандрица е включена в туристическия маршрут „Културни и исторически мистерии на Източните Родопи“.

През юли 2010 година е основано „Сдружение за възраждане на Мандрица“ с основна цел развитие на селото, запазване културата и обичаите и предотвратяване пълното му изчезване.

Забележителности 

В Ивайловград може да разгледате: Общински исторически музей; Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена" на 2 км от града,  вила Армира (на 4 км. западно от Ивайловград) - най-богатият частен дворец от римско време; крепостта “Лютица” - на около 6 км западно от Ивайловградския квартал „Лъджа”, в местността “Калето” и местността ”Градището”; язовир "Ивайловград" - 14 км брегова ивица, която предразполага за еко и воден туризъм.

 

Източници: http://mandritsa.comhttp://www.ivaylovgrad.org 
Снимки:  http://mandritsa.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: