ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Генерал Киселово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Генерал Киселово
1 / 10

Генерал Киселово е село в Североизточна България, част от община Вълчи дол, област Варна. Намира се на 50 км северозападно от гр. Варна и на 9 км северно от общинския център гр. Вълчи дол.

обща информация

Селото е закътано сред зелени хълмове, а през него ромоли река. Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона - горещо лято, слънчева есен, студена и снежна зима и пъстроцветна пролет. Населението наброява около 500 човека. Надморска височина - 250 м.

история

В околностите на селото са открити могили и многобройните находки на останки от амфори, глинени съдове и римски монети около тях. Предполага се, че землището на селото е било заселено още през Античността. Селото носи името на генерал Пантелей Киселов, победител в Тутраканската битка. Старите му имена са били Емирово и Емир-кьой.

инфраструктура

В Генерал Киселово има хранителни магазини, читалище, кметство, детска площадка, ЦДГ, къщи за гости, игрище за футбол, красив парк, жп-гара. Най-близкото училище се намира в гр. Вълчи дол.
Селото е водоснабдено и електрифицирано. Жителите му могат да се възползват от всички съвременни комуникации - интернет, кабелна телевизия, телефон, покритие на всички мобилни оператори. Редовен железопътен превоз свързва селото с гр. Варна. Пътищата са в много добро състояние.
На територията му функционира лицензирана мандра, където се произвеждат висококачествени млечни продукти. Около селото има и оранжерии, в които се отглеждат цветя и зеленчуци.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство - развиват се зеленчукопроизводство, лозарство и овощарство, както и животновъдство.

Туризъм

Районът около Генерал Киселово предлага отлични възможности за разходки и пикници. Наблизо се намира манастирът ”Света Великомъченица Марина”, както и множество зарибени язовири разположени в радиус от 5 до 10 км. До селото има широколистни гори, където любителите на лова могат да ловуват лисици, глигани, сърни и др.

забележителности

  • Язовир Генерал Киселово е с обща площ 985 000 кв. м е притегателна точка за всички, които желаят да си отдъхнат сред тишина, спокойствие и красива природа. Водоемът предлага възможности за богат улов - толстолоб, шаран, бял амур и речни раци. На брегът е изградена хижа с механа, където могат да се организират празници, рожденни дни и други мероприятия. Мястото е известно с ежегодното състезание по риболов, което се провежда там.
  • Край язовирът се провеждат демонстрации с радиоуправляеми модели на лодки, хеликоптери и хидроплани. Демонстрациите имат състезателен характер. Провеждат се в събота и неделя, като в последният ден от надпреварата се обявяват победителите от различните класове.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: