ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Генерал Тодоров

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Генерал Тодоров
1 / 3

Генерал Тодоров е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 77 км южно от гр. Благоевград, на 18 км североизточно от гр. Петрич, на 13 км северозападно от българско-гръцката граница при с. Кулата, на около 2 км западно от международен път Е-79, на 39 км източно от българско-македонската граница при ГКПП Златарево и на 159 км южно от столицата София.

Генерал Тодоров е важна железопътна гара по линията София-Кулата.

Селото се разполага в Петричко-Санданската котловина, на 101 м надморска височина. Западно от него, на около 500 м тече река Струма, а на около 1 км се намира местността Кожух.

Климатът тук е преходно-средиземноморски. Характеризира се с горещо и продължително лято и мека зима.

Населението е приблизително 670 души.

През 1984 година селището е преименувано от Припечене на Генерал Тодоров, в чест на генерала от българската пехота - Георги Стоянов Тодоров.

Селото е добре-устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени всички съобщителни мрежи (включително кабелна телевизия и интернет). Тук функционират кметство, ж.п. гара, читалище с певчески групи и библиотека, пощенска станция, приемен полицейски кабинет, целодневна детска градина, общопрактикуващи лекари, текстилно предприятие и търговски обекти. Най-близкото основно училище е в с. Марикостиново – на около 6 км разстояние.

В началото на декември 2010 година тук е открит соларен парк "Припечене" с мощност 0,8 мегавата и площ 18,6 декара. Соларният парк е изграден с норвежка помощ и разполага с чудесно съоръжение, изцяло съобразено с най-модерните европейски тенденции.

Забележителности и туризъм

В землището на селото се намира средновековната скална църква "Свети Пантелеймон", за която се смята, че е била светилище през античността. Според народни предания, районът на селото е свързан с най-ранния период от отшелничеството на Св. Иван Рилски.

В близост се намира местността Рупите (17 км), известна с минералните си извори и храма на пророчицата Ванга. Над местността се намира възвишението Кожух, остатък от отдавна угаснал вулкан.

Известни балнеологични центрове са град Сандански (16 км) и село Марикостиново (6 км). Те са популярни с изобилието от минерални извори и изключително мекия си климат.

Празникът на селото е на 18 януари, а съборът - в края на месец юли.

Източник: bg.wikipedia.org
Снимки: 90minuti.info/bgrail/forum; vesti.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: