ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Генерал-Инзово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Генерал Инзово
1 / 1

Генерал Инзово е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Разположено е на 22 километра югозападно от град Ямбол, в близост до река Калница.

Селото е разположено в западната част на Ямболското поле и релефа е почти равнинен. Надморската височина на селото е 157 м. 

Климатът е преходно континентален и  се характеризира със сравнително мека зима и горещо лято. Района се отличава със силни ветрове в някой части от годината.

Населението му е около 960 жители, които се препитават основно със земеделско производство на зърнени култури, зеленчуци и лозарство.

Най-близкото училище е в в град Ямбол. ОУ "Васил Левски" не функционира. В района има общо практикуващ лекар, който обслужва с.Генерал-Инзово, с. Видинци, с. Крумово и с. Миладиновци.

История

Селото е наречено на руския генерал Иван Инзов с държавен указ от 1938 година заради големите му заслуги към българските преселници в Бесарабия. Дотогава носи името Ак бунар (в превод от турски Бял кладенец). Възникнало e като поселение около чифлик на богат турски земевладелец, но в землището са открити следи и от по-ранни селища. Било е разделено на три махали, една от които на бежанци от Беломорска Тракия. Заради различията между тях в началото браковете между коренното и бежанско население са били редки. Доста по-късно различията все пак са преодолени и днес има само спомени за тях.

Генерал Инзово е село с богати духовни традиции. Читалище "Никола Йонков Вапцаров" създава през 1926 г. първия културен център в района. Библиотеката му има 12 000 тома литература и до днес се радва на широк кръг читатели.В Генерал Инзово всяка пролет на Цветница се организира празничен фолклорен фестивал.

Селото разполага с етнографски музей, чиято сграда е построена по модел на стара селска къща с прилежащите към нея сгради-навеси за добитъка, хамбар, обор, както и кладенец с градинка и плочник.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимка: http://www.sabori.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: