ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Казашка река

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Казашка река
1 / 3

Казашка река е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 40 км от гр. Варна, на 12 км от с. Аврен и на около 4 км от с. Юнак.

обща информация

Релефът е равнинно-хълмист. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева и топла есен, мека зима с обилни снеговалежи и прохладна пролет. Населението наброява около 330 човека.
Надморска височина - 81 м.
Старото име на селото е било Казак дере.

 

инфраструктура

В село Казашка река има ЦДГ, лекарски кабинет, пенсионерски клуб, хранителни магазини, пощенски клон и православен храм строен през 1910 г. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има възможност за газификация. Пътищата са в добро състояние. На 4 км от селото минава ЖП-линия Варна-Бургас, което осигурява удобен и сигурен достъп до селото целогодишно.

перспективи за развитие

Местните хора са заети предимно в селското стопанство. В Казашка река има установени традиции в оранжерийното производство на зеленчуци.
Селото привлича с уединеността от околният свят и живописната природа, която го заобикаля и превръща в оазис на спокойствие и отмора.
Благодарение на красивата природа, уединението и добрите транспортни връзки съществуват отлични възможности за развитието на селски и еко-туризъм.

Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: