ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Делчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Делчево
1 / 12

Делчево е село в Югозападна България. Намира се в община Гоце Делчев, област Благоевград.

В България има още едно селище със същото име, което се намира в община Исперих, област Разград.

Отстои на 110 км югоизточно от гр. Благоевград, на 7 км югозападно от гр. Гоце Делчев, на 44 км източно от с. Горно Спанчево и на около 30 км северно от българско-гръцката граница. Столицата София е на 190 км.

Населението е приблизително 50 души.

Делчево е разположено в южните склонове на Пирин планина, на надморска височина от 1024 м. Извисява се на около 600 м над гр. Гоце Делчев. В близост протича река Места.

Селото има много приятен микро-климат, който се характеризира с приятно, хладно лято и топла, мека зима.

Делчево е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Два пъти седмично има автобуси до общинския център. През останалото време могат да се използват таксита.
Тук има няколко къщи, които посрещат гости, местен магазин и църква.
Медицинска помощ и учебни заведения има в гр. Гоце Делчев.

Туризъм

От село Делчево се разкрива великолепна панорамна гледка към Гоце Делчевската долина и към планината Родопи. Селото има своеобразен архитектурен облик, в който хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдаръм улички. Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори. Принадлежат към типа възрожденска къща и 26 от тях са паметници на културата.

Местната забележителност е църквата "Успение Богородично", която се намира в центъра на селото. Строена е през 1838 г.

Районът е подходящ за пешеходен туризъм и отдих. Има маркиран маршрут до местността Попови ливади (около час и половина пешеходно разстояние), където има няколко слънчеви поляни, изобилстващи от гъби, горски плодове и бистри потоци. Местността е отправна точка за изкачване на връх Ореляк и връх Свещник.

Посетителите могат да отидат до балнеокурортното селище Огняново, което е само на 19 км разстояние. В Огняново има над 20 минерални извора.

Ежегодният традиционен събор на селото се провежда на празника на Св. Св. Константин и Елена - 21 май.

Източници: delchevovillage.hit.bg; pirin-delchevo.eu; bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: