ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Катунци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Катунци
1 / 9

Катунци е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.  

Отстои на 92 км югоизточно от гр. Благоевград, на 31 км в същата посока от гр. Сандански, на 186 км южно от гр. София, на 45 км западно от гр. Гоце Делчев, на 25 км източно от гр. Петрич и на 12 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата.

Намира се на републикански път Сандански-Гоце Делчев и има редовен автобусен транспорт до столицата и съседните градове и села.

Населението е приблизително 1440 души.

Село Катунци се разполага в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина, на надморска височина от 166 м. През землището на Катунци тече река Пиринска Бистрица. Около селото има лечебни минерални извори.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо лято и мека зима.

Природните условия са благоприятни за отглеждането на трайни насаждения - лозя, смокини, бадеми, технически култури и за развитието на животновъдството /овцевъдство/.

Катунци е много добре устроено село. Има електроснабдяване, водоснабдяване, канализационна мрежа, телефонна мрежа, телевизия и интернет връзка. В селото има кметство, поща, основно училище, детска градина, читалище с библиотечен фонд, църква, медицинско обслужване, хотелски комплекс със СПА услуги и басейн, футболен стадион и различни търговски обекти. Катунци е утвърден средищен център на селата в югозападната част на Пирин планина.

Разкрити са шивашки цехове, предприятие за преработка на мрамор и гранит и цех за бутилиране на минерална вода. Минералната вода край селото се използва за бутилиране и за питейни нужди на населението чрез изградена обществена чешма. Нейните свойства и характеристики са подробно изследвани и проучени.

Туризъм

Селото е перспективно с условия за развитие на туризма. То е изходна база за планински маршрути в Национален Парк "Пирин" и резервата "Али ботуш".

Традиционният събор на селото и храмов празник на местната църква "Свети Теодор Тирон", се провежда ежегодно на Успение Богородично - 15 август.

В района на Катунци могат да се посетят гр. Мелник - най-малкият град в България и Роженският манастир - най-големият манастир в Пирин планина.

На 15 км от селото се намира балнеолечебният курорт Марикостиново, който е известен с лековитите си горещи минерални извори, покрай които са се образували кални бани, подходящи за лекуване на костни заболявания.

Източници: www.bg.wikipedia.orgwww.sandanskibg.org
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: