ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лешница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Лешница
1 / 1

Лешница е село в Югозападна България. То е част от община Сандански, Област Благоевград.

В България има още едно селище със същото име. Намира се в община Ловеч, област Ловеч.

Отстои на 65 км южно от гр. Благоевград, на 2 км източно от гр. Сандански, на 21 км северно от граничния пункт край с. Кулата и на 150 км южно от гр. София.

Населението наброява приблизително 710 души.

Лешница се разполага в полите на Пирин планина, в котловината на река Боджовска (Лешнишка), на надморска височина от 198 м. Намира в непосредствена близост до най-топлия български град през всички сезони - гр. Сандански. Лятото е горещо и продължително, а зимата - мека и топла.

В Лешница има кметство, читалище с библиотека, малък параклис и търговски обекти. Медицинското обслужване и учебните заведения са в съседния град Сандански.

През 1936 г. е построена ВЕЦ Лешница, която електрифицира цялото село. Има изготвен проект за изграждането на канализационна система.

Лешница се намира в близост до главен път Е79 (Видин-София-Кулата-Солун) и до автогарата и ж.п. гарата в гр. Сандански.

Туризъм

Посетителите на Лешница могат да отседнат в уютни стаи и къщи за настаняване, предлагащи комфорт и спокойствие на своите гости. Тук интерес представляват местният храм "Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян" и река Боджовска, която е подходяща за почивка и забавление.

В съседство е курортният град Сандански, който се слави като балнеологичният център на България. Градът е известен със своите минерални извори и уникален, мек климат.

В района могат да се посетят също Роженският манастир "Успение Богородично" - най-голямата обител в полите на Пирин планина, градът-музей Мелник, популярен със земните Мелнишки пирамиди и местността Рупите, където е живяла извстната българска пророчица баба Ванга.

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: