ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Михнево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Михнево
1 / 3

Михнево е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 77 км югозападно от гр. Благоевград, на 10 км северно от гр. Петрич, на 159 км южно от гр. София, на 24 км източно от ГКПП Златарево при българско-македонската граница и на 26 км северозападно от с. Кулата при българско-гръцката граница. Съседни села са Кърналово и Кавракирово.

Михнево се намира в южното подножие на планината Огражден, на надморска височина от 116 м. Южно от селото тече река Струмешница.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 1 100 души. Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с частична канализация. Изградени са и съобщителните мрежи като телефонно покритие, телевизия (включително и кабелна), радио и интернет. Улиците са асфалтирани, а достъпът е целогодишен. Редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Тук има кметство, основно училище, целодневна детска градина, читалище, църква, пощенска станция, общопрактикуващ лекар, стоматолози, дежурен полицейски инспектор, магазини и други търговски обекти.

В района на селото е развито ранното зеленчукопроизводство.

Традиционният събор на Михнево и храмов празник на местната църква се провежда ежегодно на Спасовден. Кметството и читалището организират изнасянето на концертна програма, провеждане на спортни игри и народни борби.

Само на 6 км от селището се намира местността Рупите, известна като мястото, където пророчицата Ванга се е зареждала с енергия. До местността се издига и природната забележителност Кожух планина – скален феномен, остатък от изгаснал вулкан.

Посетителите в района могат да посетят още най-малкият град в България – Мелник (24 км), най-голямата обител в Пирин планина – Роженския манастир (30 км), както и националния парк-музей – Самуиловата крепост (23 км).

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: