ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Сатовча

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Сатовча
1 / 10

Сатовча е село в Югозападна България. То е административен център на община Сатовча, област Благоевград.

Отстои на 128 км югоизточно от гр. Благоевград, на 180 км в същата посока от столицата София, на 22 км западно от гр. Доспат, на 28 км североизточно от гр. Хаджидимово и на 30 км източно от гр. Гоце Делчев.

Сатовча е разположена в Югозападните Родопи, на надморска височина 1029 м. В близост тече река Бистрица. Релефът е полупланински, а климатът - преходно-средиземноморски. Лятото е топло, а зимата - умерено студена.

Населението е приблизително 2 020 души.

Сатовча е с добре развита инфраструктура. Селото е електрифицирано, водоснабдено, с изградена канализационна система и телекомуникационни мрежи. Тук функционират общинска администрация, полицейски участък, пощенски клон, общопрактикуващи лекари, стоматолози, среднообразователно училище, обединено детско заведение, читалище, ловно стопанство, търговски обекти и хотел. Най-близката многопрофилна болница се намира в гр. Гоце Делчев (30 км).

През 1844 г. е построена църквата "Св. Неделя", която е паметник на културата.

В района са добре развити животновъдството, отглеждането на тютюн и картофи, и гъбарството. Основните горскостопански дейности са залесяване и дърводобив.

Забележителности и туризъм

Районът на Сатовча е с богато културно-историческо наследство и природни забележителности. Интерес представляват причудливите скални феномени и римски мостове, като Драганови скали, скалното образование "Стенето" в ждрелото на Кочанска река, скалното образование "Пробитият камък" /"Дупката"/ свързано със старинни ритуали за изцеление, м. "Калето", връх "Унден", римските мостове в селата Крибул, Долен, Плетена, Сатовча, Ваклиново, Слащен и Боголин.

Село Долен (8 км) е със статут на исторически и архитектурен резерват. Той включва около 70 паметника на културата от епохата на Възраждането. Селото е съхранило възрожденския си облик - къщите са разположени върху стръмен терен, а улиците са с калдъръмена настилка.

Язовир Доспат (22 км) се намира в Родопите, на 1200 м надморска височина. Язовирът е най-високият в България и от него се разкриват красиви панорамни гледки. Той е богат на риба и има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов.

Текст: Мирела
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: