ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Спатово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Спатово
1 / 5

Спатово е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 67 км югоизточно от гр. Благоевград, на 9 км в същата посока от гр. Сандански, на 155 км южно от гр. София, на 9 км западно от гр. Мелник и на 18 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата.

Населението наброява приблизително 100 души.

Селото е разположено в източната част на Санданската котловина, на надморска височина от 196 м. Характеризира се с преходно-средиземноморски климат. Лятото е дълго и горещо, а зимата - мека и топла.

Северно край селото тече Склавска река. В близост има минерални извори, които благоприятстват за развитие на балнеолечение и туризъм.

Землището на Спатово е благоприятно за отглеждане на зърнени култури, трайни насаждения, за развитието на животновъдството.

В селото има кметско наместничество, читалище с библиотека, църква и смесен магазин. Здравно обслужване и учебни заведения има в съседното село Склаве (около 2 км). Училището в Склаве осигурява редовен транспорт на учениците от Спатово.

Забележителности и туризъм

В землището на Спатово, в местността "Игрището" ежегодно се организира старовремски неделен събор "Леб и вино". Целта на събора е да се обединят хората, общувайки чрез традиционните изкуства - музика, песни, танци, храна.

Местната църква "Свети Георги Победоносец" (1884 г.) е паметник на културата.

В района на селото могат да се посетят най-малкият град в България - Мелник, най-голямата обител в Пирин - Роженският манастир, както и най-топлият град в страната - Сандански.

Източници: www.sandanskibg.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: