ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хърсово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Хърсово
1 / 4

Хърсово е село в Югозападна България. То е част от община Сандански, Област Благоевград.

В България има още две селища, носещи същото име. Намират се в община Самуил, област Разград и община Никола Козлево, област Шумен.

Хърсово отстои на 87 км югоизточно от гр. Благоевград, на 25 км в същата посока от гр. Сандански, на 172 км южно от гр. София, на 52 км западно от гр. Гоце Делчев, на 12 км северно от с. Кулата и на 23 км източно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 230 души.

Селото се разпростира в полите на Пирин планина, в долината на Мелнишка река. Релефът е полупланински, а надморската височина е 301 м.

Зимата и есента са меки, с положителни температури, лятото е с най-продължителното слънчево греене в страната, а пролетта настъпва рано.

Хърсово е прочуто с хубавото вино, което се прави от местните жители. Тук се намират лозята, от които се прави Мелнишко от Хърсово, голяма винарна и много малки домашни изби. В селото има още кметство, читалище с библиотека, църква и търговски обекти. Най-близкото медицинско обслужване е в село Катунци, което е на 7 км разстояние. Учебни заведения има в общинския град Сандански.

Забележителности и туризъм

Местна забележителност е църквата от края на XVII в. Построена е на най-високата част в селото, което е било рядко срещано за тези години.

Само на 9 км от Хърсово може да се посети най-малкият град в България – Мелник. Градът е известен с Мелнишките земни пирамиди и с винарските си изби. На няколко километра след Мелник се намира Роженският Манастир "Успение Богородично", който е един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

Хърсово се разполага и в близост до Национален Парк "Пирин". Паркът е един от трите национални парка на България и е съставен от разнообразни природни, културни и исторически участъци. Обект е на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО.

Източници: www.wikipedia.org, www.selo.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: