ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добрина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Добрина
1 / 9

Добрина е село в Североизточна България, част от община Провадия, Област Варна. Намира се на 4 км източно от гр. Провадия, на 13 км от автомагистрала Хемус /Варна - София/, на 56 км югозападно от гр. Варна и международно летище Варна.

 

обща информация

Старото име на селото е било Джиздар-кьой. Сред местните хора то е известно като "селото на орехите".
Релефът е хълмисто - платовиден. Климатът е умереноконтинентален, с горещо лято и мека зима. Средната годишна температура е 11,9 градуса. Население - около 300 души.
Старото име на селото е било Джиздар-кьой. Сред местните хора то е известно като "селото на орехите".

инфраструктура

В селото има читалище, магазин. Само на 5 км разстояние, в гр. Провадия има здравни и учебни заведения.
Няколко английски семейства са закупили имоти тук.

забележителности

Живописното разположение на с. Добрина и богатото културно и историческо минало го правят привлекателно място за отдих и туризъм, а бързият и лесен достъп до град Варна - и за постоянно живеене.
Тук се намира единствената по рода си каменна църква "Св. Теодор", действащата църква "Свето Рождество Богородично" е известна с уникалният си иконостас. В подземието на църквата има скривалище с кладенец. В читалище "Васил Левски" е изложена богата етнографска сбирка, която представя бита и ежедневието на местните хора.
В близост се намират крепостта Овеч, сондажният извор Ерека и солените бани в Провадия - единствени по рода си в страната. Лечебни бани с подобно действие има само в Карлови Вари - Чехия.

Източник: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: