ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Езерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Езерово
1 / 5

Eзерово е село в Североизточна България, част от община Белослав, област Варна. Намира се на 12 км от гр. Варна и на 7 км от общинският център гр. Белослав.

обща информация

Селото е разположено на северният бряг на Варненското езеро. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Варненското езеро. Лятото е прохладно, а зимата - мека. Релефът е равнинен. Населението наброява около 1 900 жители. Надморска височина - 1 м. Старото име на селото е било Малък Аладън. Настоящето си име дължи на Варненското езеро, на брега на което е разположено.

история

Сондажни археологически разкопки, включително и под водата, показват, че в землището на селото е имало живот още през неолита и бронзовата епоха. Тогава в района е процъфтявала изчезнала цивилизация, свързана с десетки езерни наколни селища, пръснати край двата бряга. Днес вече са установени местата на 10 наколни селища и се счита, че районът е бил гъсто населен за времето си.

инфраструктура

В селото има основно училище, детска градина, православен храм, читалище с библиотека, кметство, пощенска станция, множество магазини и заведения, лекарски кабинет, стоматологичен кабинет. В процес на изграждане е и модерна джамия.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано, изградена е централна канализационна система. Има добри транспортни връзки с гр. Варна - автобуси на всеки 30 минути, а също така и ЖП-транспорт.
Броят на жителите на Езерово нараства, защото в промишлените предприятия има работа. Корабостроителницата „Делфин“ изгради жилищен комплекс и общежитие в северната част на селото за своите работници.
В селото се гордеят със своят футболен клуб, чиито отбори вземат участие в мачове от регионалното първенство.
За общината са характерни производството на зърнени и технически култури и лозарството. Край селото има големи лозови масиви. В миналото основният поминък на хората били земеделието и примитивното рибарство.

икономика

Езерово е най- промишленото село в България. Селото е известно с ТЕЦ „Варна“ и двете корабостроителници на МТГ „Делфин“ и на военнопромишления комплекс ТЕРЕМ.
Разцветът на селото започва през 60-те години на миналия век, когато започва изграждането на ТЕЦ „Варна“. За времето си тя е била най-голямата топлоелектрическа централа у нас и на Балканския полуостров. В момента централата се ползва като енергиен резерв на България.
На територията на селото се намира фирмите „Енергоремонт“ и „Транстрой“ - Варна. Преди двадесет години МТГ „Делфин“ започва изграждането на модерен корабостроителен и кораборемонтен завод. До наши дни в завода са ремонтирани над 800 кораба с различен тонаж и предназначение. В момента корабостроителите строят специализирани съдове за превоз на химикали за страни от ЕС.
Това е най-успешното предприятие на военнопромишления комплекс ТЕРЕМ с милиони годишна печалба. От години специалистите в завода поддържат не само плавателните съдове на българският боен флот, но приемат за ремонт и много чужди бойни и търговски кораби. Отскоро в кораборемонтният завод могат вече да се ремонтират и фрегати от клас „Вилинген“.

Източници: www.narodnodelo.bg, интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: