ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Здравец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Здравец
1 / 5

Здравец е село в cевероизточна България. То се намира в община Аврен, oбласт Варна, на около 10 км от село Аврен, на 6 км от главният път Варна - Бургас, на 16 км от гр. Варна и само на 19 км от устието на р. Камчия, вливаща се в Черно море.

обща информация

 

Население около 300 човека. Надморска височина 187 м. Релефът е равнинно-хълмист. До селото има голяма широколистна гора. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, а лятото-прохладно. Старото име на селото е Аканджии.

 

инфраструктура

Пътищата в селото и около него са в много добро състояние. Изградени са ефективни водопроводна и електроразпределителна мрежи. В Здравец има читалище с библиотека и клубове по автентичен фолклор, пощенски клон, оптика, три хранителни магазина, механа, клуб на пенсионера, реставрираната църква "Св. Архангел Михаил", лекарски кабинет. Предстои изграждане на стоматологичен кабинет и аптека. В селото функционира и хотел "Бяла Рада" с механа, барбекю и лятна градина. Има редовен обществен транспорт от и до гр. Варна.

 

природни дадености

Язовир Здравец е на 2 км от селото. На брега на язовира e построена къща за гости Здравец - добро място за отдих и туризъм. Красивата природа, чистия въздух и мекият климат носят популярността на с. Здравец като място с добри възможности за изграждане на ваканционни селища и развитие на екологичен туризъм.

Източник: www.wikipedia.org, интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: