ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Казашко

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Казашко
1 / 4

Казашко е село в Североизточна България, част от община Варна, област Варна. Разположено е на северния бряг на Варненското езеро,едва на 6 км.западно от гр.Варна. На юг граничи с Варненско езеро, северната му граница е ЖП линията Варна-София,на изток е Защитена местност "Казашко",попадаща в екомрежата Натура 2000. На запад от селото е пристанище "Бон Марин". Въпреки природните дадености, селото е в близост до Западна промишлена зона на град Варна. Релефът е равнинен. Климатът се характеризира с прохладно лято, топла есен, мека зима с оскъдни снеговалежи и слънчева пролет. Населението му наброява над 330 човека. Надморска височина - 1 м.

история

Село Казашко, "кацнало" на брега на Варненското езеро, е основано от казаци-некрасовци-староверци, дошли от Северна Добруджа и Мала Азия през 1901 година, като за негов основател се смята Матвей Русов, пристигнал тук от Румъния. В Казашко населението е съставено предимно от потомци на руски старообрядци, които във времената на църковните реформи на Патриарх Никон се разбягват и намират убежище при донските и кубански казаци. Впоследствие се получава една смесица от донски и кубански казаци, изповядващи старообрядчеството/древното православие/. Първоночалното име на селището било Казашка махала, а през 1953 то получава днешното си име - Казашко.

инфраструктура, транспорт и култура

В селото има читалище с богата библиотека, магазини. Църквата в селото е оригинална постройка от 1936 година, в която има запазени църковни книги и икони отпреди няколко столетия. И днес в нея имат право да се молят само казаци, които не се бръснат и не пушат.
Инфраструктурата в селото е отлична - пътищата са в много добро състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено. ЖП-гарата е една от най-модерните в областта. Има покритие на всички мобилни оператори, интернет и кабелна телевизия.
Районът около селото е включен в Натура 2000. Има много красиви места - обширни площи с тръстика, много птици, красиви брезови горички.
Хората в Казашко се отличават с особената самобитност на староверците. Старците не бръснат побелелите си бради, защото "човек трябва да живее така, както Бог го е създал", а бабите носят изпъстрени с цветя кашмирени забрадки. Традиция е на венчавката младата невеста да носи три покривала - чипак, касяк с три върха и кашмирена кърпа.
Основният поминък на местните е риболова.
Селото е заобиколено от красива природа, но близостта му до западна промишлена зона предполага развитието му по-скоро като индустриален център, отколкото като спокоен, екологично чист оазис.
Транспортната връзка на селото с Варна са градските автобусни линии 18А и 118А, пътническите влакове, спиращи на гара "Тополите", и автобусите на девненския автотранспорт по линия Варна-Девня №14.


Източници: www.selo.bg, www.wikipedia.com, www.moreto.net
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: