ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крумово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Крумово
1 / 6

Крумово е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 21 км северозападно от общинският център Аксаково, на 28 км южно от гр. Добрич, на 32 км северозападно от гр. Варна и на 49 км от морския бряг. Разположено е на 2 км от главния път Добрич-Варна и до него се достига по второкласен път, който е в отлично състояние.

обща информация

Крумово е малко, китно село с разнообразен релеф, заобиколено от красиви гористи местности. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева и топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна пролет. Населението на селото наброява около 150 човека. Надморска височина - 280 м.
Старото име на Крумово е било Кумлуджа, което на турски език означава "песъчливо място". През 1884 г селото е преименувано на Крумово, в чест на един от най-великите български ханове - хан Крум.

инфраструктура

 

В селото има православен храм, читалище с библиотека, лекарски кабинет, кметство, парк. Изготвен е проект за изграждане на пенсионерски клуб.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Има редовен автобусен транспорт до гр. Варна и околните села, като пътищата са в много добро състояние.
Няколко имота са закупени от англичани. Едно семейство живее постоянно тук.

перспективи за развитие

Местните хора са заети предимно в селското стопанство - развиват се животновъдство и растениевъдство. Плодородната Добруджанска земя и благоприятният климат са отлични условия за отглеждане на пшеница, ечемик, ръж, слънчоглед, рапица. Младите хора от селото намират препитанието си в градовете Варна, Добрич и Девня.
Крумово е красиво и спокойно село, запазило автентичният си вид и атмосфера. Перспективи за развитие не липсват. Планира се откриването на работилница за млади скулптори в стара сграда в селото. Може да се осигури и леглова база с цел да се предостави възможност на творците да организират пленери.
Селото би могло да се възползва и от природните си дадености – чист въздух, прохладни гористи местности, разнообразен и живописен ландшафт, къщи със съхранена възрожденска архитектура, както и от близостта си до главен път Варна-Добрич. Всичко това са предпоставки за развитие на селски, екологичен и културен туризъм.

забележителности

  • В центъра на селото се издига величествен паметник посветен на загиналите във войните за национално обединение. Изключително любопитна е историята на построяването му. През 1933 г. кметът на селото купува с пари на кметството няколко лотарийни билета, останали непродадени сред селяните. Един от билетите носи голямата печалба и кметът веднага решава с парите да вдигне паметник, посветен на хората от Крумово загинали на бойното поле. Паметникът е открит през 1937 г. Издига се на височина от около 30 м. В основата на монументалния комплекс е чешма, украсена с лъвска глава. Над нея е постаментът, на който е монтирана плоча с имената на загиналите. На върха на постамента е поставена фигура на български войник в естествен ръст, който се взира в далечината.
  • Безспорно най-голямата забележителност в района е ботевският манастир "Св. Марина". Основан е в средата на 19в., около извор, за който местните вярвали, че бил целебен. В миналото местността, в която се намира манастира била собственост на богат турски велможа. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". Когато му съобщили за откритието, турчинът решил да продаде имота. Купил го дядо Лечо от с. Ботево, който, убеден, че мястото е свещено, от своя страна го дарил за изграждане на манастир. През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. След Втората световна война Ботевският манастир запустява, за да възкръсне отново за живот в последните години. Ремонтирани са параклиса и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. Възобновен е и традиционния събор на Денят на Св. Марина/17 юли/, който традиционно се чества на това място още от 19в. Много от местните хора обичат да си устройват пикници в района на манастира сред тишина, спокойствие, много зеленина и тихото ромолене на целебният извор, който с ромона си разказва приказки от отдавна отминали времена.

 

Източник: http://www.dobrichmedia.com, интернет
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: