ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оборище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Оборище
1 / 8

Оборище е село в Североизточна България, част от община Вълчи дол, област Варна. Намира се на 15 км североизточно от гр. Вълчи дол, на 25 км южно от гр. Добрич, на 26 км северно от гр. Суворово и на 38 км северозападно от гр. Варна. До село Оборище с автомобил може да се стигне по два начина - чрез отбивката след село Киселово в посока гр. Добрич и чрез пътя Варна-Добрич през селата Крумово и Ботево. Пътят е обновен през 2007 година.

обща информация

Релефът е платовидно-хълмист и планински. Около селото има много вековни гори, благодарение на които въздухът в района е чист и здравословен. Климатът е умерно-континентален, повлиян от близостта на Стара планина. Лятото е топло, но не горещо, есента - слънчева, зимата - студена, с обилни снеговалежи, а пролетта - хладна. Населението наброява около 330 жители. Надморска височина - 327 m. Старото име на селото е било Семет.

 

инфраструктура

В селото има читалище с богата библиотека, хранителни магазини, православен храм, кметство, малък парк. Всички имоти в селото са електрифицирани и водоснабдени. Пътищата са в добро състояние. На един километър край село Оборище преминава жп-линия Варна-Добрич, там е изградена жп гара Оборище. Така се осъществява връзката на селото с градовете Варна и Добрич и околните села и градове.
До селото има язовир. Има много гори в района, където местната ловна дружинка събира ловни трофеи. Авджиите от дружинката в село Оборище са направили ловна хижа. Купили кирпичена къща с голям двор, засели го с люцерна да подхранват през зимата дивеча. В Ламборджа гора направили калища, за да примамват глиганите.

забележителност

  • Храмът „Св. Богородица” е изграден през 1937 г. от румънски полковник, в памет на неговата любима Мария, местна красавица. Църковният двор е около 5 декара с 9 големи ореха и други дървета. През годините храмът нееднократно е обновяван с общите усилия на християни и мюсюлмани от селото. Един от основните дарители е местен жител, камбаната също подарена на храма от местен бизнесмен, а иконите са изографисани от зографа Сава Николов.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: