ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Осеново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Осеново
1 / 5

Осеново е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 18 км югозападно от с. Кранево, на 7 км югозападно от Албена (но директен път не е изграден) и на 17 км североизточно от Варна.

 

обща информация

Осеново е красиво, малко село, разположено на 3 км от морският бряг. Разположено е в малка котловина, заобиколена от хълмове от всички страни, освен от изток. Стръмните склонове в северната част го защитават от бурните северни ветрове през зимата, а на изток се открива пленителна панорама към Черно море. Официално населението на селото наброява около 280 души, но постоянно на територията му пребивават над 350 човека, като през летният сезон броят им чувствително се увеличава. Надморска височина - 120 м. Старото име на селото е било Диш будак. Сегашното си име Осеново "дължи" на гъстите ясенови гори, които го заобикалят и даряват с хлад през лятото.

история

За историята на селото има доста свидетелства още от Античността. В Археологическия музей във Варна се съхраняват ритуални погребални предмети и ценности от Осеново, сред които запазени нагръдници, както и тракийски погребения. Край селото е открита и раннохристиянска гробница със стенописи, проучена през 1981 г.

инфраструктура

В селото има читалище, православен храм, лекарски кабинет, 2 сладкарници, кметство, хранителни магазини, поща.
Инфраструктурата е много добра. Пътищата са в добро състояние. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Налични са всички съвременни комуникации - интернет, мобилни комуникации, сателитна телевизия, цифрова телефонна централа.
Осеново има добра пътно-транспортна връзка с град Варна - постоянна автобусна линия №28.
Днес в селото живеят повече от 15 чуждестранни семейства, които са избрали да създадат свой втори дом в селото. Много варненци също са предпочели да живеят постоянно в Осеново, като ежедневно пътуват до работните си места в гр. Варна.

икономика и перспективи за развитие

В Осеново се намира една от най-модерните кравеферми в България, а към нея работи малък цех за производство на натурално кисело мляко.
Населеното място е разположено между двата най-големи курорта в Северна България - Златни пясъци и Албена, близо до гр. Балчик, което е отлична предпоставка за развитие на еко и селски туризъм. Благоприятният климат, плодородните почви и екологично чистата околна среда в района създават отлични условия за развитие на растениевъдство, зеленчукопроизводство и еко-производства.

Забележителности

  • В областта, където е разположено Осеново, е имало и друго, по-старо селище. Останки от него са открити в местността Калето, разположена във високата част на селото. Калето е било крепост на Римската империя. В земята близо до "Калето" са намерени медни монети от времето на византийския император Константин Велики - IV век от н.е.


Източници: www.wikipedia.org, www.narodnodelo.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: